Csengeri „Szent Flórián” Tűzoltó és Vízimentő Egyesület

2015. április 30., csütörtök

Két ország, egy cél, közös siker!
A SZATMÁRI KÜLÖNLEGES MENTŐSZOLGÁLAT C. PROJEKT KIBŐVÍTÉSÉRŐL
A 2014. évben Csenger Város Önkormányzata, és a romániai Lázári Önkormányzat, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, „Szatmári Különleges Mentőszolgálat” címen, közös projektet valósított meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a két tagállam támogatásával. A projekt célja a térség közös katasztrófavédelmi fejlesztése, a hivatásos, önkormányzati és önkéntes mentőszervezetek együttműködésének elmélyítése, a jármű- és eszközpark fejlesztése, továbbá képzések megvalósítása révén. A projekt keretében épület fel Csengerben a Tűzoltó-Vízimentő Laktanya és Képzőközpont. A közös fejlesztésekre, összesen 828.305,- euró állt rendelkezésre, mely magában foglalta az ERFA (85%) támogatása mellett,a tagállami hozzájárulásokat (10/17%), és az 5, illetve 2% saját erőt.
A program fennmaradó forrásaira a támogatott szervezetek újabb pályázatot nyújthattak be, melynek elbírálása a projekt esetében, az Irányító Hatóság tájékoztatása alapján, pozitív volt, így további fejlesztések megvalósítására nyílik lehetőség, 71.470,- euró összértékben.
A kibővített támogatásrészről, a magyarországi partner, a korábbi megvalósítás során feltárt hiányterületek figyelembe vételével, az alábbi fejlesztéseket kívánja megvalósítani:
• 6 fő számára, a megkülönböztető jelzéssel ellátott tűzoltó fecskendők vezetéséhez szükséges jogosítványok (C+E kat.) megszerzésének támogatása;
• 4 fő számára „mentőbúvár” szakképesítés megszerzésének támogatása;
• 2 fő számára „kötéltechnikai mentésvezető”, további 6 fő számára „kötéltechnikai mentő” képzés finanszírozása;
• 1 db. tűzoltó- és búvárpalack töltő kompresszor beszerzése;
• 1 db., 27 nm alapterületű, alumínium vázú közösségi sátor beszerzése;
• 2 db. külső motor beszerzése, meglévő motorcsónak, illetve mentőmotoros használatához.
• 2 teljes készlet búvárfelszerelés beszerzése;
• 1 db. távirányítású felderítő robothelikopter (drón) beszerzése.

TETSZETT A BEJEGYZÉS? >>>

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése