Csengeri „Szent Flórián” Tűzoltó és Vízimentő Egyesület

2013. december 1., vasárnap


Csenger Város Önkormányzata, valamint partnere, a Romániai Lázári Község Önkormányzata, 2013 november 21-én, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által a „Szatmári Különleges Mentőszolgálat” c. projekt keretében elnyert, csengeri Tűzoltó-Vizimentő Laktanya alapkövét ünnepélyes keretek között elhelyezte a Csenger Ady E. u. 86. sz alatt. A létesítményt a Pallér 2 Kft , Farkas Miklós építész vezetésével tervezte.
A program az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, továbbá az önkormányzatok tehervállalásával valósul meg.
A projekt összköltsége: 834 425 Euro
A Magyar partner, Csenger Város Önkormányzata, költsége 468 525 Euro, melynek 5% -a saját erő 23426 Euro .
A Romániai partner, Lázári Község Önkormányzata költsége 365 900 Euro, melynek 2% -a saját erő 7318 Euro.
A projekt célja: A tűzoltó és vizimentő laktanya megépítése és a speciális mentőeszközök beszerzése által európai színvonalnak megfelelően felszerelt munkakörnyezet megteremtése, valamint a két ország tűzoltó és vizimentő kötelékébe tartozó személyek közös, nemzetközi konferenciáinak és gyakorlati képzéseinek megvalósulásával a mentésekhez szükséges tudás megszerzése, ezáltal nagyban növelve a térségben élők biztonságát.
A rendezvényen részt vett: Farkasné dr. Gasparics Emese Önkormányzati Helyettes Államtitkár, aki méltatta a két ország közötti összefogást, és mind Csenger városának mind Lázári községnek sok sikert kívánt a projekt megvalósításához.
Forján Zsolt Csenger Város Polgármestere kiemelte a projekt eszközbeszerzési részét, amely által egy magasabb színvonalú speciális mentőfelszerelésekkel ellátott laktanya valósulhat meg, ahogy azt a mai kor követelményei megkívánják.
Kovács Sándor a Megyei Közgyűlés Alelnöke bíztató előrelépésnek tartja a két ország települései között létrejött jó kapcsolatot, és ennek gyümölcsét, mely mindkét település lakosságának hasznára válik majd, növelve biztonságérzetüket, reményeit fejezte ki, hogy több ilyen közös pályázat is létre jöhet majd a jövőben.
Megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Adrian Steff a Szatmár Megyei Tanács Elnöke, valamint két elnökhelyettese is, Adrian Steff bejelentette, hogy több közös pályázaton is kívánnak a jövőben együttműködni az anyaországgal, ami mind kereskedelmileg, mind gazdaságilag nagy jelentőséggel bír a lakosság szempontjából a jövőt illetően.
Tamás Ferenc tűzoltó alezredes a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség Vezetője méltatta beszédében a projekt sikeres elnyerését, és sok sikert kívánt annak megvalósításához.


forrás: http://www.szon.hu
 
2kép




3kép
TETSZETT A BEJEGYZÉS? >>>

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése